Poticajno prostorno materijalno okruženje našeg vrtića

Suvremeni pristupi koji su usmjereni na dijete naglašavaju koliko je važno kvalitetno materijalno okruženje za cjelovit djetetov razvoj. U našem vrtiću se trudimo da prostor bude “treći odgajatelj” a okruženje vrtića izvor učenja.

U radu se vodimo mišlju kako je kultura vrtića zajednica, živi sustav u kojem su važni međuljudski odnosi i zajednički rad, organizacija i fizičko okruženje te usmjerenost na učenje i to sve za dobrobit djeteta koje je u centru.

Sobe dnevnog boravka u našem vrtiću su podijeljene na razne centre aktivnosti odnosno male omeđene prostore koji su odvojeni namještajem i potiču djecu na istraživanje.

U sobama dnevnog boravka su trenutno formirani:

  • stolno – manipulativni centar
  • centar građenja
  • dramsko - obiteljsko,
  • istraživački centar,
  • centar za početno čitanje i pisanje,
  • centar za likovno istraživanje i
  • centar za igre rastresitim materijalima.

Uz formirane centre vrlo su važne i aktivnosti koje se provode u njima. Uz aktivnosti u centrima svakodnevno se provode i aktivnosti u vanjskom prostoru vrtića.

Stolno – manipulativni centar

Jedan od obveznih centara aktivnosti u našem vrtiću je onaj za stolne, manipulativne i didaktičke igre. Ovaj centar ima stolove i stolice i dovoljno prostora kako bi u njemu moglo boraviti više djece odjednom te je u njemu velikim dijelom zastupljena matematika.

Kada govorimo o odgojno-obrazovnim vrijednostima ovog centra odgojitelji jačaju razvoj matematičkih kompetencija djece, što se postiže osiguravanjem bogatog okruženja koje će djecu poticati na razmišljanje i rješavanje problema, kao i stjecanje znanja o različitim matematičkim konceptima. Na primjer, brojevi i operacije brojanja, klasificiranje, sortiranje, razumijevanje odnosa, uspoređivanja i prepoznavanja brojeva, kao i stjecanje iskustava o različitim oblicima i strukturama. Osim razvijanja dječjih intelektualnih sposobnosti, kao i u svakome centru pa tako i centru stolnih, manipulativnih i didaktičkih igara, bitno je razvijanje i govorne sposobnosti, fine motorike, koordinacije očiju i ruku, kao i socijalnih vještina.

 

 

 

                                                                   

 

Centar građenja

Centar građenja se sastoji od materijala koje djeca koriste za građenje i konstruiranje kao što su kocke različitih veličina i materijala. Djeca u ovom centru grade različite zgrade, kuće, stanove, nastambe za životinje, prepreke za preskakanje, ceste. Također djeca gradeći i konstruirajući razvijaju percepciju, finu motoriku i maštu.

 

 

Dramsko - obiteljski centar

Osnovni materijali u našem dramsko – obiteljskom centru su , štednjak, police ili vješalice za odjeću koju djeca odijevaju, krevet za lutke, posude, namirnice iz prodavaonice, stol i stolci te ogledalo. Dramsko obiteljski centar se u toku godine dijeli i na podcentre, kao što su: kuhinja, bolnica, frizerski salon, vatrogasna postaja, pošta ili bilo što što potiče djecu na dramsko-obiteljsku igru i igranje uloga.

 

 

 

Centar za likovno izražavanje

U centru za likovno izražavanja su dostupni materijali koji djeci omogućuju slobodu izražavanja na različite načine: komponiranjem na raznovrsnim podlogama koristeći se pritom materijalima poput kamenčića, drvenih štapića, pločica i sl., te podupirući izražavanje raznim likovnim tehnikama. U vrtiću djeca se koriste različitim materijalima kao što su bojice, olovke, flomastere, vodene boje, tempere . Ona crtaju, slikaju, režu, lijepe, iskušavaju boje, nanose boje na različite materijale, rade s različitim sredstvima kao što su kistovi različitih debljina, mogu istraživati gustoću boja, mekoću kistova, slikanje prstima, spužvicama, krpicama.

 

 

Istraživački centar

U samom centru istraživanja nudimo materijale i poticaje koji djeci omogućuju istraživanje različitih pojava i svojstava materijala, poput: magnetskih svojstava, mirisa, zvukova, tekstura, propusnosti, težine. Istraživački centar se vrlo često nadopunjuje i mijenja u skladu s interesovanjima djece.

 

 

Centar za početno čitanje i pisanje

U našem centru se nalazi “Kutak za čitanje” s različitim slikovnicama koji se po potrebi proširuje sa sadržajima za pisanje, izradu slikovnica i slušanje priča.

 

Centar za igre rastresitim materijalima

Igra rastresitim materijalima (kukuruzna krupica, griz, zobene pahuljice, riža, brašno, sol, šećer i sl.) djecu potiče na istraživanje. Istražuju svojstvo materijala, njegovu protočnost, težinu, količinu i sl. Osim toga, ovakva igra na dijete djeluje vrlo opuštajuće te potiče razvoj senzomotorike, fine motorike, okulomotorike te razvoj pažnje i koncentracije. Kako bi se obogatila dječja igra djeci se nude i dodatni materijali kao što su posude različitih oblika i veličina, žlice, lopatice, lijevke, sita, plastiče boce i sl.

 

 

Javni poziv za upis djece u pedagošku 2024./2025. godinu

Javni poziv za upis djece u pedagošku 2024./2025. godinu   Na osnovu članka 12. Pravilnika o prijemu i...

Vanjska igraonica

Vanjska igraonica Boravkom na otvorenom jačamo prirodni imunitet djeteta. Izlaganje svježem zraku...

"Što sve mogu moji prsti"

"Što sve mogu moji prsti" Kroz mjesečnu temu "Što sve mogu moji prsti" fokusirali smo se na...

logo

O nama

Javna ustanova Dječji vrtić „Zvončić“ Gornji Vakuf – Uskoplje je javna predškolska odgojno – obrazovna ustanova u kojoj se provodi odgoj, obrazovanje, njega, zdravstvena zaštita, prehrana i skrb o djeci od 3 godine do polaska u osnovnu školu....

KONTAKT

JU Dječji vrtić Zvončić

Kralja Tomislava bb.

Gornji Vakuf- Uskoplje

Bosna i Hercegovina

+387 30 494-750

E-mail

djvrticzvoncicgvu@gmail.com

JU Dječji vrtić Zvončić - 2021 sva prava pridržana Design and development logo